Kako napraviti božićnu čestitku?

15 prosinca, 2020

unitedpop

POPEDU

0

Kako napraviti božićnu čestitku?

• Adobe Illustrator
Nikolina Vulić - UNITEDPOP Design odjel

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator je najpoznatiji grafički program za uređivanje i kreiranje vektorskih grafika. Vektorske grafike su elementi grafičkog dizajna koji neovisno o skaliranju zadržavaju kvalitetu. Jednostavnije rečeno – sve što crtamo i kreiramo u programu s vektorskim oblicima, možemo beskonačno povećavati bez dobivanja “pikseliziranog” efekta. Upravo zato ćemo božićnu čestitku napraviti u Adobe Illustrator programu kako bi ju mogli reproducirati na bilo koju veličinu papira. Možemo ju isprintati u manjem formatu i slati poštom kao razglednicu iz dobrih starih vremena ili ako ste ponosni na svoju kreaciju – napravit A3 plakat i postavit iznad blagdanskog stola kako bi se svi divili vašem dizajnerskom talentu. 🙂

Kreiranje novog dokumenta

Svaki rad u programu započinje kreiranjem novog dokumenta. Našu božićnu čestitku raditi ćemo u najčešćem formatu papira – A4. Dimenzije koje postavljamo u procesu kreiranja dokumenta su 297×210 mm. U procesu grafičkog dizajna razlikujemo 2 osnovna sustava boja – RGB i CMYK. RGB (red, green, blue) je sustav boja koristimo u elektroničkim medijima npr. prikaz boja na ekranima, dok je CMYK sustav boja koji se koristi u tisku jer miješanjem 4 osnovne boje (cijan, magenta, žuta, crna) dobivamo bilo koju željenu boju.

Ako ćete svoju čestitku isključivo slati putem digitalnih platformi i medija, možete izabrati RGB sustav boja. CMYK sustav boja koristiti se u slučaju printanja i reprodukcije vašeg dizajna, ali ne brinite. To se odnosi na proces reprodukcije u velikim tiskarama. Vaš printer kod kuće će odraditi dovoljno dobar posao kako bi svoju čestitku i fizički poslali na željene adrese.

1. Workspace/radna površina nakon kreiranja novog dokumenta

Radna površina

Bijela površina koju vidimo na ekranu tzv. Artboard bi u stvarnom fizičkom obliku bio prazan papir na kojem ćemo crtati i stvarati našu božićnu čestitku. Dizajn će se sastojati od tipografije – fontova s kojima ćemo ispisati naše želje, vektorskih crteža božićnih motiva i po želji – fotografija obitelji, prijatelja, kućnih ljubimaca ili bilo koja fotografija s kojom želite svojim najdražima čestitati Božić.

Crtanje božićnih elemenata

Za početak ćemo osmisliti kakve motive želimo koristiti. Naša božićna čestitka sadržavati će elemente poput bora, zvijezde, grančica i ukrasnih vrpca, a sve ćemo ih nacrtati uz pomoć Pen Tool-a ili Geometrijskih oblika.

Pen tool je alat s kojim crtamo točke – Anchor points – koje se međusobno spajaju u ravne linije ili krivulje. U početku može izgledati komplicirano, ali jednom kada izvježbate korištenje alata, mogućnosti za crtanje i reprodukciju su zaista beskonačne. Dodatni alati mogu biti postojeći geometrijski oblici unutar programa – kvadrati, pravokutnici, trokuti, elipse, zvijezde itd.

2. Crtanje elemenata s dva različita tool-a

Na fotografiji vidimo jednostavno nacrtan oblik bora. Linijski crtež s lijeve strane je crtan Pen Tool- om i jasno možete vidjeti točke gdje se spajaju vidljive linije. Desni crtež je napravljen od 3 trokuta složena jedan preko drugog.

Elementu od 3 trokuta smo dodali bijele linije kako bi dobili malo efektniji izgled i novu dimenziju našeg plošnog crteža. Nakon toga smo kreirali zvijezu za vrh bora u samo par klikova jer nam je u programu dostupan Star tool uz pomoć kojeg u samo par klikova kreiramo savršene geometrijske zvijezde.

3. Drvce napravljeno s 3 trokuta, linijama i zvijezdom

S Pen Tool-om, nacrtali smo ukrasnu vrpcu preko koje ćemo ispisati željeni tekst. Pen Tool funkcionira tako da jednim klikom postavimo jednu točku/Anchor point te nastavljamo crtati po željenoj putanji. Za dobivanje krivulja, na mišu moramo držati lijevi klik i vući u željenom smjeru kako bi se linija – poveznica između dvije točke zakrivila prema našim potrebama. Krivulju naknadno modificiramo uz pomoć Handles točki. To su male točkice i tanke linije koje određuju smjer naše krivulje.

4. Crtanje vrpce Pen tool-om

4.1 Crtanje vrpce Pen tool-om

Kada iscrtamo željeni element, dodamo mu boju u desnom izborniku, te ga možemo duplicirati, zarotirati i postaviti ispod prvog elementa kako bi dobili više prostora ukrasne vrpce. Dimenziju našeg crteža dobili smo sa crnim geometrijskim oblicima koji simuliraju sjenu.

4.2 Crtanje vrpce Pen tool-om

Nakon što smo nacrtali željeni oblik ukrasne vrpce, božićna drvca smo duplicirali uz običnu copy? paste opciju – samo moramo paziti da su nam svi elementi od kojih je nacrtano grupirani. To ćemo napraviti tako da ih sve označimo i u gornjem izborniku u sekciji Object pronađemo opciju Group.

5. Grupiranje elemenata

Sljedeći korak je dupliciranje drvca, slaganje i povećavanje nacrtanih elemenata prema našoj želji i viziji. Mi smo drvce duplicirali dva puta i sva tri elementa postavili iza ukrasne vrpce na kojoj ćemo uz pomoš Type tool-a ispisati “Sretan Božić”. S obzirom na to da se radi o zakrivljenom elementu, želimo da naš tekst prati tu krivulju što neće biti nikakav problem jer naš program također ima jednostavno rješenje. Alat Type on a path tool prepoznaje našu krivulju kao putanju koju natipkani tekst treba pratiti i u konačnici dolazimo do skoro gotovog dizajna. Nakon što smo izabrali željeni alat, samo kliknemo na element unutar kojeg će se nalaziti naš tekst.

6. Pisanje po krivulji

Za ovaj tekst, izabrali smo tzv. scriptni font koji izgleda kao da je netko napisao naš tekst sa kistom. Scriptni fontovi su čest izbor kada radimo dizajn i vizuale u kojima želimo istaknuti određene čestitke, naslove, nazive ili poziv na akciju. Bitno je pripaziti da naš dizajn nema previše različitih tipografija jer ćemo tada dobiti neželjeni kreativan nered koji često može biti disfunkcionalan.

7. Posloženi nacrtani elementi i tekst

Što nam još preostaje dodati u naš dizajn? Na početku smo spomenuli dodavanje obiteljske fotografije u našu čestitku. Nakon što ste izabrali željenu fotografiju, unesete ju u dokument tako što u gornjem padajućem izborniku u sekciji File izaberete opciju Place. Nakon dodavanja fotografije, uz pomoć geometrijskih oblika nacrtat ćemo siluetu kuglice za bor. Potrebna nam je kružnica i pravokutnik koje ćemo uz pomoć Pathfinder opcije spojiti u jedan element. U Pathfinder prozoru, nakon što smo selektirali kružnicu i pravokutnik izaberemo opciju Unite.

8. Dodavanje i rezanje fotografije

Dobiveni oblik kuglice, sada ćemo selektirati i postaviti preko fotografije, označiti oblik i fotografiju te desnim klikom na elemente izabrati opciju Make clipping mask. Tom opcijom rekli smo računalu da od našeg elementa napravi masku koju će primjeniti na fotografiju, jednostavnije rečeno, od našeg oblika izrezana je fotografija u oblik božićne kuglice.

8.1 Dodavanje i rezanje fotografije

Nakon što smo fotografiju izrezali u oblik kuglice, elementu smo dodali liniju/obrub u boji kako bi ga još malo istaknuli unutar dizajna. U pozadinu smo uz pomoć brush tool-a nacrtali točkice različitih veličina i boja kako bi blago popunili bijelu pozadinu u našem dizajnu. Također smo zvjezdice s vrha bora ponovno duplicirali i rasporedili preko pozadine. Za kraj nam je ostalo dodati još jedan tekst u malo običnijem fontu u kojem smo ispisali što god smo htjeli dodatno poručiti u našoj božićnoj čestitci.

9. Konačni rezultat

Preostalo nam je još našu čestitku spremiti u željenom formatu. S obzirom da se radi o vektorskim oblicima i elementima, kako bi zadržali kvalitetu – najpraktičnije i najsigurnije rješenje je spremiti ju kao PDF datoteku. Ako ćete ju slati putem digitalnih medija, lako ju možete exportati u slikovni format – PNG ili JPEG datoteku. Za PDF, odemo u File padajući izbornik i izaberemo Save As. Ako ćemo ju eksportirati u slikovnu datoteku, u istom izborniku koristimo opciju Export As te biramo lokaciju na računalu i željeni format.

Post by unitedpop

Comments are closed.